


Samen Sterk Beleid
Onze slogan is niet toevallig ‘Samen sterk’. We hebben de voorbije zes jaar ook sterk ingezet op onze gemeente. Er werden tal van projecten gerealiseerd o.a. Sportpark De Cirkel, De Scheldepromenade, 6 speelpleintjes, het voetpadenplan,… maar ook tijdens de Corona-periode sprongen we in de bres voor onze inwoners. We willen graag ons beleid verder zetten en hebben nog veel plannen voor onze warme gemeente.
Fietspadenplan

Een fietspadenplan omdat we heel wat extra fietspaden op onze gemeente willen realiseren. Heel wat mensen willen de fiets nemen als ontspanning of om te gaan werken, maar enkel als het veilig kan. Met een plan willen we onderzoeken waar fietspaden kunnen komen en zo willen we de wegen veiliger maken voor de zwakke weggebruikers. We haalden als gemeente heel wat subsidies binnen om in de volgende jaren fietspaden aan te leggen. Zo willen we fietspaden in Meerbos, Rimeir, Schoolstraat en de Krakeelstraat. Voor de Oostakkerstraat en Bruinbekestraat willen we plannen opmaken hoe we het traject veiliger kunnen maken voor de zwakke weggebruikers.
Nul-tolerantie zwerfvuil

We gaan de strijd opvoeren tegen de vervuilers van onze bermen en paden. De aankoop van meer camera’s en meer controles, moet het mogelijk maken om meer daders op heterdaad te betrappen. Gelukkig kunnen we ondertussen een beroep doen op heel wat vrijwilligers, onze ‘Mooimakers’, die mee instaan voor een proper Wichelen.
Kwaliteitsvol onderwijs

Meer dan 600 leerlingen in het gemeentelijk onderwijs, betekent een jaarlijkse investering van 800.000 euro voor het lokaal bestuur. Dit bedrag is noodzakelijk voor de organisatie van de voor- en naschoolse opvang, voor onderhoud en investeringen in de schoolgebouwen, informaticamateriaal en extra lesuren. Samen wenst te blijven inzetten op gemeentelijk onderwijs. Onze kinderen moeten op school een perfecte basis krijgen die hen klaarstoomt om de overstap te maken naar de middelbare school.
Zorg voor kwetsbare kinderen

We laten niemand achter in onze gemeente. Daarom willen we een speeltuin waar ook kinderen met een beperking terecht kunnen en op een veilige manier van de speeltoestellen kunnen genieten.
Dit jaar organiseerden we een prikkelarm uur op de Potjesmarkt. Dan wordt de muziek wat zachter gezet, de lichten gedimd en krijgt iedereen wat meer tijd om in te stappen. We ontvingen heel wat positieve reacties hierop en willen dit verder uitrollen naar andere kermissen en activiteiten van de gemeente. Samen voor een inclusieve samenleving.
Jeugdhuis – Huis van de Jeugd

De renovatie van de onderpastorij in Schellebelle. Wat nu een jeugdhuis is, moet echt het ‘Huis van de jeugd’ worden. We willen dat het gebouw een ruimere doelgroep kan aanspreken. We willen de ruimtes boven kunnen openstellen als studieplek voor studenten, maar er kan ook een jongerenpsycholoog langskomen om te luisteren naar de noden van jongeren. Kortom een echte thuis voor de jeugd die we in overleg met hen willen uitbouwen.
Meer waterveiligheid

In samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen, beheerder van de Molenbeek en de Roebeek in Schellebelle, wenst Samen een pompstation te realiseren aan de monding van beide beken. Deze pompen zullen een oplossing bieden aan de wateroverlast in de Krijgel- en Watermolenstraat en de Lage Weg.
Dienstverlening naar de burger

Door de ontwikkeling van een nieuw dienstverleningsconcept willen we 24u/24u en 7/7 online bereikbaar zijn. We blijven als lokaal bestuur zoeken hoe we de dienstverlening naar onze burgers kunnen verbeteren. We willen als eerste gemeente in Vlaanderen een communicatiemiddel om in de toekomst zeer gericht en op maat van de burger te communiceren en dit via Whatsapp. Op die manier kunnen we direct in dialoog gaan met onze inwoners. Het is een communicatiesysteem dat via Artificiële Intelligentie werkt (AI) en waarin we pionier zullen zijn in Vlaanderen. Het systeem kreeg de naam ‘Tam Tam’ en zal binnenkort in gebruik genomen worden. We haalden hiervoor 80.000 euro subsidie binnen vanuit Vlaanderen naar Wichelen. Ons motto blijft zo veel als mogelijk werken op maat van de burger en daarin blijven we bijsturen.
Samen brengt mensen samen

De slagzin van onze gemeente is niet voor niets ‘Warm Wichelen’. Samen gelooft in de kracht van mensen bij elkaar te brengen. Als mensen samenkomen, krijg je nu eenmaal een warmere samenleving. Ook de voorbije zes jaar bleven we dit principe hanteren. Zelfs tijdens corona organiseerden we culturele activiteiten onder de naam ‘De Warmste Zomer’, uiteraard binnen de regels, maar onze gemeente viel niet stil. Potjesmarkt 2021 was trouwens de eerste kermis die in een ruime omgeving georganiseerd werd. Na de corona- periode bleef ‘De Warmste Zomer’ bestaan en dit initiatief lokt nog steeds elke zomer vele toeschouwers. We blijven een bruisende gemeente met tal van activiteiten: 11-juli viering, nieuwjaarsreceptie, 11-novemberviering, openluchtcinema, Wintergloed,… Zo brengen we onze inwoners letterlijk samen.
Een boom voor elke kind

Het lokaal bestuur schenkt aan elke pasgeborene en nieuw adoptiekind uit Wichelen een cadeaubon ter waarde van 25 euro. Deze bon kan - bij de lokale deelnemende boomkwekers- gebruikt worden voor de aankoop van een boom uit eigen streek.Samen wil blijven werk maken van de ontwikkeling van de bestaande bossengordels door de aankoop en beplanting van gronden met Vlaamse subsidies. Samen zal een inventaris laten opmaken van de gronden die kunnen bijdragen tot dit plan.
Zorg zo dicht mogelijk bij huis

Samen staat voor zorg voor ouderen. Betaalbare ondersteuning voor de senioren in onze gemeente blijft een enorme uitdaging. Het realiseren van assistentiewoningen in de drie deelgemeenten is onze ambitie. Zo komen er bijvoorbeeld seniorenflats in het project renovatie Klooster van Serskamp. Zo houden we de zorg heel dicht bij de vertrouwde leefomgeving van de zorgbehoevende.
Kinderopvang

Naast de organisatie van de voor- en naschoolse opvang, zal Samen het engagement opnemen om ook tijdens de vakantie kampen te organiseren tegen een betaalbare prijs en onze gemeentelijke speelpleinwerking verder maximaal ondersteunen.
Een hart voor ouderenzorg

Na een intense voorbereidingsperiode waarbij de medewerkers, de buurtbewoners en experten samen mee vorm konden geven aan de ontwerpplannen, zal de eerste fase van het Masterplan Molenkouter in volle uitvoering komen. In deze fase voorzien we, in samenwerking met een externe zorgpartner, een Dagverzorgingscentrum (DVC) wat een mooie uitbreiding zal vormen op het huidige zorgaanbod en krijgt het recent opgerichte Lokaal Dienstencentrum (LDC) zijn nieuwe onderkomen. Op de zorgsite zullen bovendien 54 sociale zorgflats opgericht worden. Deze flats zullen we kunnen gebruiken voor 65+’ers, personen met een fysieke of een mentale beperking of een bepaalde vorm van autonoom wonen.
Zo maken we het mogelijk dat zorgbehoevende ouders voortaan op dezelfde site kunnen verblijven als hun kind met een beperking. Waar nodig zullen we ook hier met externe zorgpartners in zee gaan. Ouderenzorg blijft één van onze topprioriteiten!
Nieuwe brandweerkazerne

We willen werk maken van een nieuwe brandweerkazerne die we willen bouwen in de uitbreiding van de KMO-zone Meerbos, meer bepaald het stuk grond dat aan de Gewestweg gelegen is. We hebben reeds een akkoord met de intercommunale DDS over deze grond. We hebben een brandweerkazerne nodig die klaar is voor de uitdagingen van morgen. Zo willen we blijven garanderen dat de hulpdiensten steeds dichtbij zijn en onze gemeente voor jaren verzekerd is van een eigen brandweerkorps.
Door het verplaatsen van de brandweerkazerne halen we het gevaar van uitrukkende hulpdiensten weg uit de schoolomgeving. Het geeft ook de kans om ter hoogte van Bohemen extra parkeerplaatsen in te richten en een stuk van de grond in een latere fase te gebruiken voor de renovatie van de school. Een win-win.
Voetpadenplan fase 2

De voorbije zes jaar deden we een serieuze inhaalbeweging met onze voetpaden. We gaven prioriteit aan onze schoolomgevingen. In totaal werd 1 miljoen euro extra in voetpaden geïnvesteerd. Dit betekende zo’n 10.000m2 aan voetpaden die extra aangelegd werden. We willen dit beleid verder zetten. In een volgende fase willen we ook de stationsomgevingen aanpakken.
Dorpsvisie Oud Dorp

Het Oud-Dorp in Wichelen is een iconische plaats in ons dorp. Het is goed dat we nadenken hoe we deze historische plaats voor de toekomst willen bewaren. Het zou mooi zijn om bijvoorbeeld meer groen in het straatbeeld te krijgen en ook meer ruimte voor de zwakke weggebruikers. Deze visie willen we ontwikkelen in overleg met de bewoners.
Park Wichelen

Het BPA Klooster Wichelen, goedgekeurd in 2006, verdeelt het vroegere voetbalveld van Wichelen in een woongebied, parkgebied en een gebied voor openbaar nut. Dankzij het initiatief van de leerkrachten van GIBO De Meander en in samenwerking met het regionaal landschap Schelde-Durme en het lokaal bestuur, zal het parkgebied eindelijk gerealiseerd worden. Dit park is er niet alleen voor de leerlingen van beide scholen, maar alle buurtbewoners krijgen de kans om te genieten, te spelen of tot rust komen in het park van Wichelen. In het woongebied wenst Samen verschillende soorten woningen aan te bieden. Dit zowel voor jonge gezinnen als voor alleenstaanden of éénoudergezinnen in de kern van de gemeente Wichelen. Binnen het gebied voor openbaar nut is er ruimte voor de uitbreiding van de school.
Geen belastingverhoging

We zullen onze gemeente als goede huisvader besturen. Dit wil zeggen op een correcte manier met het geld van de burger omgaan en subsidies binnenhalen waar mogelijk. De laatste 18 jaar heeft Samen heel wat projecten gerealiseerd en zoals beloofd zonder belastingsverhoging. We hebben ons woord gehouden en dit ook voor de komende 6 jaar. We willen in dialoog met de inwoners onze belastingen tegen het licht houden. Een alleenstaande betaalt nu evenveel en dat is niet meer van deze tijd. Belastingen moeten eerlijker kunnen. Ook willen we een burgerbudget realiseren. Burgers kunnen jaarlijks een project voorstellen en het project met het grootste draagvlak onder de inwoners van onze gemeente wordt gerealiseerd.
Extra sportterreinen

We willen blijven investeren in speelterreinen voor de kinderen en jongeren in onze gemeente. Elk kind moet kind kunnen zijn. Door de aanleg van een sportveld in elke deelgemeente, willen we tegemoet komen aan de vraag van jongeren om te kunnen sporten en spelen in hun eigen omgeving.
Verkeersveiligheid schoolomgeving

Gezien onze kinderen het kostbaarste zijn wat we hebben, willen we ervoor zorgen dat ze veilig van en naar school kunnen gaan.
Belleveer Schellebelle – Tijdens de heraanleg van de Hekkergemstraat is er extra aandacht voor de schoolomgeving. Ter hoogte van de fietsingang wordt er een verkeersplateau in een accentkleur aangelegd om de snelheid te verminderen naar 30 km.
Gibo De Meander Wichelen – Samen met de school, buurtvereniging en het oudercomité, wordt het masterplan van de schoolomgeving verder opgemaakt. Naast de fietspaden op de gewestweg, wenst Samen ook een kiss-and-ride zone en een parking te voorzien ter hoogte van de vroegere kantine van SK Wichelen.
​
Gibo De Rozelaar Serskamp – De aanleg van gescheiden fietspaden in de Schoolstraat blijft een prioriteit voor Samen. Op deze manier wordt er een veilige fietsverbinding gerealiseerd van de schoolomgeving naar het treinstation van Serskamp.
Beleidsplan Wonen

Samen wil een ‘Beleidsplan wonen’ opmaken in overleg met de burgers om uit te zoeken waar verdichting van bebouwing nog wenselijk is en waar niet. Hierdoor willen we het groen dat nog rest, behouden en willen we ook vermijden dat de woningprijzen de pan uitswingen.
Knijten

Samen blijft gevoelig over de klachten veroorzaakt door de knijten bij onze inwoners. Ondanks meerdere structurele ingrepen, blijft het probleem aanwezig op zijn gemeente. Samen wenst alle getroffen gemeenten te groeperen om samen met de Vlaamse waterweg en het ANB een definitieve oplossing uit te werken.
Nieuwbouw school Bruinbeke

Samen heeft nog steeds de intentie om de lagere school in de Bruinbeke en de kleuterschool in Schellebelle, samen te brengen in een nieuwbouw in de Bruinbeke. Verantwoord investeren in veiligheid, uitbreiding en grondige renovatie. Het project werd ingediend bij Agion om de nodige subsidies te verkrijgen.
Fietspad Krakeelstraat & rioleringswerken

Aquafin zal een gescheiden riolering aanbrengen in de Suikerstraat, Verhoogstraat en de Krakeelstraat om deze vervolgens aan te sluiten op hun zuiveringsinstallatie. Samen wenst van deze werken gebruik te maken om in samenspraak met de inwoners, de weginfrastructuur aan te pakken en de verkeersveiligheid te verhogen.
Fietspad Rimeir & rioleringswerken

Voor Aquafin zijn de werken in de Rimeir prioriteit. Na overleg met de buurtbewoners, wenst Samen dan ook deze straat opnieuw aan te leggen in combinatie met veilige fietspaden naar analogie met het project Bogaert.